مهندسی محتوا قربانی رشد تصاعدی وبلاگ‌ها شده است

خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران

به اعتقاد یک وبلاگ‌نویس، فقر محتوا و اعتیاد بلاگرها به عارضه "تکرار" چهره بلاگ‌ها را نحیف و توان آن‌ها را برای همراه ساختن مخاطبان از بین برده و تورم لجام گسیخته و قارچ‌گونه آن‌ها، امکان شناخت، بازبینی و اصلاح را سلب کرده است و آن‌ها صرفا به ماندن در این عرصه و باقی ماندن ردپایی از خود می‌اندیشند تا به چگونه ماندن.

جواد صبوحی، روزنامه‌نگار و وبلاگ‌نویس، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) اظهار کرد: فقدان آگاهی، دانش کافی یا نبود مفاهیم ابزاری برای ایجاد و تسهیل ارتباط با مخاطب و کاربران ویژگی تمامی ‌پدیده‌ها یا فناوری‌های نوظهور است. پویایی فناوری‌ها و نه الزاما تعدد نیز رابطه مستقیمی ‌با ضرورت شکل‌گیری آن‌ها دارد. تجربه وبلاگ‌نویسی در ایران همچون دیگر مظاهر فناوری‌های نوین از این قاعده مستثنی نبود. با این حال رشد تصاعدی وبلاگ‌ها مهندسی محتوا و لزوم تعادل میان داده‌ها را قربانی خود کرد؛ به‌گونه‌ای که هنوز هم مفاهیم سازه‌ها و داده‌های عملیاتی در حوزه تولیدات مضمونی وبلاگ‌ها شکل نگرفته و بلاگرها تجربه بررسی و تحقیق متولوژیک تولیدات خود را ندارند.

به گفته وی، بخش قابل توجهی از نسل نخست بلاگرها را می‌توان به شرکت‌کنندگان در رقابت نفس‌گیر و طاقت فرسایی تشبیه کرد که برای حضور در چنین رقابتی، بدون اندک تاملی و گاه با تضییع حقوق دیگران عجولانه در حلقه دور گرفتار شده و چندی بعد بدون دریافت اندک پاداشی عطای آن را به لقایش می‌بخشند.


صبوحی گفت: گاه گذار از مراحل متفاوت زندگی، دغدغه معیشت، عدم ارضای نیازها و... نشاط اولیه را از نویسنده سلب می‌کند و او نیز ترجیح می‌دهد چنین مکتب پرنشاطی را به یکباره ترک کند. حال آنکه توزیع سخاوتمندانه اطلاعات از یک سوی و ظهور تعاریف نوینی چون شکاف اطلاعاتی، دیگر رخصتی برای عزلت نشینی شهروندان به هر بهانه‌ای باقی نگذاشته است.

وی افزود: سرمایه‌داران چنین فضایی همواره به تولید، پردازش و توزیع اطلاعات می‌اندیشند و می‌دانند که توفیق در این عرصه مستلزم آگاهی، جسارت و سرعت در دریافت یا انتقال اطلاعات است. همچنین تکرار مداوم چرک‌نویسی انگیزه نویسنده و نیز مخاطب را برای حضور در این عرصه سلب می‌کند.

این وبلاگ‌نویس تاکید کرد: تظاهرات انگیزش برآیند میزان تاثیر انگیزه‌هایی متفاوتی همچون پیوندجویی، کسب اعتبار، امنیت، و... است. بدیهی است چنانچه انگیزه‌های متفاوت توان گذشته خودرا برای درک و فراخواندن انتظارات از دست بدهند به تدریج اندک کورسوی لازم برای ارایه پاسخ مطلوب نیز از میان خواهد رفت.

صبوحی تصریح کرد: شکل‌گیری آرمانشهر پرطمطراق وبلاگ‌ها ابتدایی‌ترین و هیجان انگیزترین انگیزه لازم برای پاسخ به نیازهای بخشی از نسل نخست وبلاگ‌نویسانی بود که تعامل آزادانه و نه آگاهانه را تنها راه پاسخ به نیازهای خود می‌دانستند. بخش دیگر این نسل که یک سر و گردن از گروه نخست بالاتر بودند آنقدر در ارایه اطلاعات به زبان ساده خست به خرج داده‌اند که دیگر رغبتی برای نشستن آماتورها در مکتبخانه آن‌ها باقی نمانده است. حال آنکه پویایی بلاگ‌ها مستلزم آگاهی بخشی حرفه‌ای‌ها و ممارست برای حضور آگاهانه غیر حرفه‌ای‌ها در این عرصه است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: به زعم جوزف کنراد "مردم بیشتر علاقه‌مند به پیامد کارها هستند، نه انگیزه ". با این حال باید بپذیریم که اطمینان از تاثیرگذاری بیان هرگونه اطلاعاتی بارزترین انگیزه‌ای است که شوق نویسندگان وبلاگ‌ها را برای حضور بیش از پیش می‌کند.